Wat is een explainer video? (en waarom ze werken)

In Video marketing by Johan Januarius

De geschiedenis van de explainer video


Explainer video’s blijven aan populariteit winnen sinds de grote techbedrijven van deze tijd hun potentieel hebben ontdekt en gebruikt.

Twitter, Dropbox en Spotify zijn allemaal bedrijven die hun vroege groei op gang hebben gebracht door het gebruik van een geanimeerde explainer video.

​Deze animatievideos zijn natuurlijk erg goed in het converteren van geïnteresseerde website bezoekers naar klanten.

Toen deze videos miljoenen views opleverden werd het voor marketeers duidelijk dat dit soort video een essentieel en belangrijke ingrediënt was geworden in ​het digitaal marketinglandschap.  

Waarom opeens deze prominente aanwezigheid? 

​Dit heeft alles te maken met technologie. 15 jaar geleden waren we nog niet klaar voor deze massa video consumptie. Tegenwoordig heeft iedereen echter een scherm op zak en zijn we 24/24 verbonden met het internet.
​Het internet gebruiken we vooral om video-inhoud te bekijken, vandaag meer dan ooit en die trend groeit trouwens nog steeds en lijkt niet te verminderen in de komende jaren.

​Enkele inzichten in videomarketing van Hubspot:

 • 2016: een toename van de populariteit van video
 • 2017: video als een topmarketingtactiek
 • 2018: video van 1 enkele tactiek tot een hele bedrijfsstrategie
 • 2019: video als een holistische benadering (gebruikt doorheen de hele organisatie)

​Wat maakt een video een (goede) explainer video

​Een explainer video of uitlegvideo is de gemakkelijkste en meest effectieve manier om de wereld - of in dit geval je doelgroep - te vertellen wat je bedrijf doet en waarom jouw product of dienst belangrijk voor ze is. Het idee erachter?
Je verhaal vertellen in maximaal 90 seconden. 

Enkele belangrijke punten in wat een explainer video goed maakt:

 1. Het script is het belangrijkste onderdeel van je animatievideo
  ​Het mag misschien verbazen, maar een goed geschreven script is de sleutel tot een succesvolle uitlegvideo en niet de visuele elementen.
  Het script is de basis waarop de rest wordt gebouwd. ​​​

 2. Niet te lang, niet te kort
  "Hoe minder je vertelt, hoe gemakkelijker mensen onthouden wat je hebt verteld."
  Onze aandachtsspanne in dit digitale tijdperk is erg laag. (Maar nee, niet zo laag als dat van een goudvis...)
  Vooral als we worden gepitched door een bedrijf dat we nog niet echt kennen, besteden we hier niet veel aandacht aan. ​We begrijpen dat je veel te vertellen hebt maar de video dient om mensen te overtuigen om een volgende stap te nemen (bv. hun email geven). Hoe langer de video, hoe minder mensen er nog aandacht aan willen geven, idealiter duurt een uitlegvideo minder dan 2 minuten.

 3. Details zijn goed, maar ga er niet te diep op in.
  We noemen dit de oma-test. Als je je video aan je grootmoeder laat zien en zij begrijpt het concept, dan heb je een winnaar vast. Op sommige meer technische gebieden is de moedertest ook prima 😉

 4. ​Het visuele komt op de tweede plaats
  ​Het is belangrijk om visuele beelden te gebruiken maar het belangrijkste blijft de boodschap van je video. Het doel van deze beelden is om de verhaallijn te illustreren en de voice-over te versterken. Te veel focus op het visuele kan je kijkers van de boodschap afleiden. Het is wel een goed idee om de kleuren van je merk in de video op te nemen om zo je merkherkenning te boosten.

Als je een explainer video maakt en erin slaagt om de bovenstaande punten goed te krijgen, is de kans groot dat je een hele goede video geproduceerd hebt.

​Verschillende vormen van explainer videos

Niet elke explainer video is hetzelfde. Of hoe Drake het zou zeggen: “There’s levels to this”.

We hebben onze standaard 2D-, de meer complexe 3D-, whiteboard- en motion graphics explainer video’s, en nog vele andere.

​Waarom explainer videos werken

De simpele reden is dat wanneer bezoekers op je website komen, ze direct willen weten wat je doet, hoe je het doet en welke meerwaarde dit voor hen oplevert. ​​ Wie heeft vandaag de dag nog tijd om een hele lap tekst op een website te lezen als je niet eens weet of dit jou kan helpen. Je kijkt ook gewoon liever een video.  Waarschijnlijk bekeek je zelf eerst bovenstaande video alvorens verder te lezen. Game-Set-Match Explainer Videos.

Consumenten zijn altijd op zoek naar producten die hun problemen kunnen oplossen. ​Als je jouw marketing goed doet en mogelijke klanten naar uw website haalt, moet je die bezoekers echter nog steeds omzetten in klanten. 

Begrijp mij niet verkeerd. Veel geschreven tekst hebben is goed. Het is waarschijnlijk wat uw bezoekers daar in de eerste plaats heeft gebracht. 

Maar als je een video op je website hebt die je product of dienst in minder dan 2 minuten uitlegt op een manier die relateerbaar, visueel aantrekkelijk en mogelijk met een gevoel voor humor is, zal dit jouw ​conversies aanzienlijk verbeteren. 

Door een goede call-to-action in je explainer video op te nemen, kun je zelfs je verkoopcyclus verkorten en van je nieuwe ‘gelovigen’ klanten maken.

En in jouw bedrijf?

​Zo! Nu weet je al wat meer over de geschiedenis van explainer videos, waarom ze werken en de verschillende vormen.
Nu is het misschien stilaan eens tijd om zelf na te denken over hoe zo'n video binnen jouw marketing strategie zou passen.

Werk met Animatiestudio Uitleguil


​Heb je interesse om een animatievideo te laten maken?
Kijk eens op onze website of stuur ons een bericht.
We zijn benieuwd naar jouw verhaal!